Yapılan araştırmalar sonucunda, bir kişinin beslenmesine ceviz dâhil edildiğinde, hâlihazırda kalp hastalığı olanlara yarar sağlanmasının yanı sıra, kalp hastalığı geliştirme riskinin de kayda dşayet oranda azaldığı gözlemlendi.
Advances in Nutrition dergisinin 14 Kasım 2014 tarihli sayısında çıkan bir makalede, Pennsylvania State University, Beslenme Bilimleri Bölümünden Ordinaryüs Profesör Penny Kris-Etherton, ve Jennifer A. Fleming, ceviz ve ceviz yağında bolca bulunan a-Linolenik Asit (ALA) alan kişilerin kalp ve damar hastalıklarına (CVD) yakalanma riskinin azaldığı sonucuna ulaştılar.
“ALA hakkında bilgimiz son 10 yılda arttı”
Beslenme alanında Ordinaryüs Profesör Penny Kris-Etherton, “ALA’nın kalp damar hastalıklarında sağladığı faydalar konusu ile ilgiliki bilgimiz son on yılda gözle görünür ölçüde ilerledi, mevcut verilere bakıldığında, ALA kalp damar hastalıkları riskini azaltıyor.” dedi.
Flemig ise, “Kalp hastalığını engellemek için neler yapılabileceğini öğrenmek, herkes için önemli ve anlamlıdır,” diyor.
Fleming ve Kris-Etherton; bitkiden elde edilen, ceviz ve ceviz yağında bulunan ALA’nın CVD’nin önlenmesinde deniz ürünlerinde bulunan eicosapentaeonic asit (EPA) ile docosahexaenoic asit (DHA) ile kıykatiyennabilecek ölçüde rol oynadığını belirleme ettiler.
2010 yılında, Amerika Birleşik Devletleri Beslenme Kılavuzları Danışma Komitesi, toplam günlük kalori ihtiyacı içerisinde %0,6-1,6 oranında ALA alımını önerdi. Bununla beraber, Fleming ve Kris-Etherton; yaptıkları araştırmada mercek altına alınan bulgulara göre, daha yüksek oranda ALA alımının kalp-damar sağlığına daha da yararlı olabileceğini ortaya koydular. En en uygun miktarın belirlenmesi için daha çok klinik çalışmaya ihtiyaç olduğunu tavsiye ettiler.
Kalp Krizinde Avrupa Birincisiyiz
22 Avrupa ülnetde CVD’ye yakalanma sıklığının araştırıldığı Euroaspire III isimli çalışmada, 50 yaş altı kişilerde görülen ölümcül kalp krizlerinde, Türkiye’nin Avrupa’daki en yüksek orana sahip olduğu ortaya çıktı. Türkiye’de her on kişiden dördü bir biçimde “kalp ve damar hastalıkları” sebebiyle hayatını kaybedecek. 2020 yılına kadar, Türkiye’de yılda toplam 400.000 kişinin kalp ile ilgili rahatsızlıklardan hayatını kaybetmesi bekleniyor.
Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Beslenme Rehberlerinde de, cevizin tekli doymamış yağ asitlerinin yanı sıra omega 3 yağ asidi bakımından da zengin olduğu belirtiliyor, rehberde ilaveten şu şekilde deniyor: “Bu gıdalar kalp hastalığı ve kanser riskini azaltır.”
İç hastalıkları uzmanı Dr. Baha Aydoğ, “Bana kalırsa bu bulgular oldukça önemli; Türkiye’de günlük hayatta, özellikle sağlığımızı, kalbimizi ve tansiyonumuzu olumsuz etkileyen gerilime karşı vücudumuzun verdiği reaksiyonleri, gıdaların gerçekten olumlu yönde nasıl etkileyebileceğini kanıtlıyor” diyor ve devam ediyor: “ALA bakımından zengin gıdaların vücudumuzun ve hayatımızın hemen her yönü için iyileştirici etkileri olduğunu biliyoruz. Bundan sonra, gerilime gireceğinizi hissettiğinizde fast-food, şekerleme ve geçici olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan diğer her şeyden uzak durun. Bunlar yerine, bir avuç ceviz tüketin. Stresinize, kalbinize ve genel olarak sağlığınıza iyi gelir”.
Bu bulguların detaylarının bulunduğu makale, “The Evidence for a-Linolenic Acid and Cardiovascular Disease Benefits: Comparisons with Eicosapentaeonic Acid and Docosahexaenoic Acid ,” Advances in Nutrition dergisinin Kasım 2014 sayısında yayınlandı.
YAZININ DEVAMI ==> Kalp ve damar hastalıklarına karşı en etkili çözüm ceviz