Kozmetik alışverişi keyifli olduğu kadar aslında çok da önem verilmesi gereken bir konudur. Herhangi bir yerde indirimi duyunca gözümüz kapalı uçarak gideriz ürünleri bir bir denemeye. Daha önce hiç görmediğimiz sırf indirimde diye o an güzelumuza giden ürünleri doldururuz çantaya. Fakat atladığımız oldukça önemli bir nokta vardır. İÇERİKLERİ! High-end markaların bile çoğu zaman sağlığımızı tehdit edecek içeriklere sahip ürünler ürettiklerini biliyoruz. Makyaj cildimize çok zarar verir diyoruz ancak onlardan vazgeçemiyoruz. O zaman bu tehlikeleri en aza indiricek biçimde bilinçli alışveriş yapmaya ne dersiniz?
Bir ürünü satın almadan önce içeriğini kesinlikle inceleyin. Kozmetik ürünlerin ambalajında INCI (International Nomenclatune of Cosmetic Ingredients) yani kısaltılan ürün bileşimlerinin yazılması zorunludur. Bu bileşenler yüzdesi en fazla olandan en az olana doğru sıralanarak yazılırlar. Evet, çok sıkıcı bir konu olduğunu düşünüyorsunuz ancak cildiniz için bunu yapmak zorundasınız. En azından yüzdesi fazla olan ilk 3-4 satırı dikkatle inceleyin. Sodyum lauryl sulfate (SLS), sodyum laureter sülfat (SLES), propilen glikol (PG), dietanolamin (DEA), kokamid DEA, lauramid DEA, flor, alfa hidroksi asit (AHA), alüminyum, bütan, dioksin, flüorokarbonlar, formaldehit, gliserin, kaolin, lanolin, mineral yağ, petrolatum, propan, talk, klorlu bileşiklee, PEG (Polietilen glikol) gibi kimyasalları yüksek oranda içeren ürünler cildinize en fazla zararı olanlardır. Bu kimyasallar ile ilgili detaylı araştırma yaparak adlarını belleknıza kazıyabilir veya ufak bir not kağıdına not ederek cüzdanınızda taşıyabilirsiniz. Böylece ani kozmetik alışverişlerinizde bile kağıda bakarak yararlanabilirsiniz.
Eğer hamile, bebek emziren, alerjisi olan, deri hastalığı olan bayanlardansanız sizin bu konuya iki kat fazla önem vermeniz gerekir. Özellikle de kokulu ürünler sizin için en tehlikeli olanlardır.
Dikkat etmeniz gereken konulardan bir tanesi de son kullanma tarihleri veya raf ömürleri olması gereklidir. Ömrü bitmiş ürünler kanserojenik ve toksik etki gösteremeye daha meyillidir. Bu ürünler yan etkilere ve alerjik hastalıklarının oluşumuna neden ollinkar. Kozmetik ürünlerinizi satış döngüsünün hızlı olduğu yerlerden almanız bu riski azaltabilir. Kozmetik ürünlerinin saklanma koşulları da oldukça önemlidir. Isı, ışık ve nemden uzak kapalı ortamlarda saklanan ürünleri satın almaya özen göstermelisiniz. Çünkü karanlıkta bekletilmeyen ürünler ömrü bitmiş olmasa bile bozullinkar. Bozulmuş olan ürünün kokusu, kıvamı, rengi değişir ve su/yağ fazı ayrılmış halde görülür. Bu ürünlerden netlikle uzak durmalısınız.
Ergonomik ambalaja sahip ürünleri tercih etmelisiniz. Ürün dizaynları size basit kullanım ve saklama imkânı sağlamalıdır. Kullanım esnasında bakteriyel bulaşmanın en az olabilecek ambalajların tercih edilmesi, sağlık açısından oldukça önemlidir. Örneğin nemlendirici alacaksanız kavanoz yerine tüp içinde olanlardan tercih edebilirsiniz.
Alışveriş esnasında testerları denemeden satın almak olmaz! Birden çok kişi tarafından kullanılabilcek ürünlerin bulunduğu kaptan direkt almak yerine tek kullanımlık aplikatörler, fırçalar ve spatulalar sayesinde alınabilecek sağlığınızı diğerlerine göre daha az tehdit eder.
Organik ürünleri tercih etmeye özen gösteriniz. Organik ürün sertifikasına sahip, bitkisel kaynaklardan elde edilen, insan sağlığına ve çevreye dost ürünlerin kullanmaya çalışın. Eğer tamamıyla organik ürünleri alamıyorsanız; bünyesinde sentetik madde içeriği az olan ürünleri tercih edin. Çok fazla ham madde içeren ürünler yerine daha az ham madde içeren ürünleri seçmek daha mantıklıdır.
Haftada veya ayda bir kez kullandığınız ürünlerin ufak boylarını almaya özen gösterin. Daha ekonomik diye büyük boy ambalajlardaki ürünleri satın almayın. Ürün evinizde ne kadar çok beklerse o kadar çok zarar verir. Ürün ambalajında yazan saklama koşullarına kesinlikle uyun. Her ne kadar makyaj masamıza dizmeye bayılsak da ambalaj üzerinde yazan koşullarak uymak şarttır.
Ambalajı açılmış, zarar görmüş ürünleri netlikle almayınız. Sürekli farklı markaların ürünlerini denemeyin. Güvenliğinden emin olduğunuz ve alerjik tepkilara neden olmadığını bildiğiniz markalarla devam edin.
İlk defa kullanacağınız bir ürünse kesinlikle alerji testi yaptırın. Alerjik tepki gelişme riskine karşı, ürünü sürmeden önce bir deri testi yapın. Bunu ürünün oldukça az kısmını derinin ufak bir noktasına uygulayarak gerçekleştirebilirsiniz.
En sık yaptığımız hatalardan birisi de farklı ürünleri karıştırarak uygulamak! Unutmayın ki ürünlerin içindeki kimyasallar birbirinden çok farklıdır ve bir ürünün dermatolojik testleri yalnızca o ürüne aittir. Birden çok kozmetiğin karıştırılarak kullanılması ya da uygulama alanında karıştırılması beklenmedik tepkiların gelişmesine neden olabilir.
Güzelleşmek için kendinize zarar vermeyin ve bu anlattıklarımıza dikkat edin hoşler.
HERŞEY BİZ KADINLAR İÇİN…
YAZININ DEVAMI ==> Kozmetik Ürün Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?