Felç, beyin dokusunun hasarlanması sonucu oluşur.
Felce sık yol açan sebepler:
1- Beyin damarlarının tıkanması
2- Beyin kanamaları
3- Kalp krizi sonrası beynin oksijensiz kalması
4- Travmalar ….vs dir
Gelişen teknoloji ve tedavi yaklaşımları neticesinde,doğru bir tedavi ile hastanın sakatlık durumu minimal hale getirilir. Yoğun bakımdan çıkmış ve hayati tehlikesi sona ermiş hastanın tedavisinin zaman geçirilmeden planlanması gerekir. Bu hastalarda tedavinin başarısını ilaç tedavisinin yanında FİZİK TEDAVİ belirler. Uzun süre yoğun bakımda yatan hastalara fizik tedavi zamanında başlanmazsa, ellerde ve kollarda kas erimeleri olmakta,yatak yaraları açılmaktadır. Bazen bu durum geri dönüşümsüzdür ve hasta yoğun bakım sonrasında bu yaralarla ve bu yaraların yarattığı enfeksiyonla uğraşmaktadır.Bu yaraların oluşmasının nedeni zamanında başlanmayan fizik tedavidir.
Felç olan hasta kaderine terk edilir hasta yakını da bu durumu kabullenmek zorunda kalır. Sinir sisteminin kendini tamir etmez görüşü yanlıştır.Her ölü dokunun içinde ölmeyen hücreler vardır. Tedavideki amaç bu hücrelerin kalitesini arttırmak ve ölü hücrelerin yerini almasını sağlamaktır.
Uzun süre alçıda kalan kolda bile fonksiyon kaybı olur. Felç iyileşmesi ortalama 6 ay ila 2 yıl sürer.Bu süre içinde insan vücudu hareket etmezse fonksiyonlarını kayıp eder. Beyin dokusu tamir olsa bile kişi felç kalır. O halde normalden farklı kişiye özel birebir fizik tedavi, felç tedavisinin en önemli kısmıdır.
Yurt dışında bu merkezlerde tıbbi tedavi ile beraber hasta günde birebir beş, altı saat çalıştırılmaktadır.Ülkemizde bu haftada en fazla 5 saattir. Bu yüzden İYİLEŞEBİLECEK BİR ÇOK HASTA YATAĞA BAĞIMLI HALDEDİR.
YAZININ DEVAMI ==> Felç geçiren hasta yatalak kalmaya mahkum mudur?