Kapsamlı Kromozom Taraması, tüp bebek tedavilerinde embriyoların anne adayının rahmine transferinden önce uygulanan embriyoların genetik tarama yöntemidir. Kapsamlı kromozom tarama yöntemi, genetik ayıklama ve vitrifikasyon yöntemlerinin beraber kullanıldığı bir işlemdir.
Kapsamlı kromozom taraması, genetik tanı yöntemlerinin en üst düzeyidir.
Tüp bebek tedavilerinde, anne ve baba adaylarını tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları yaşayabilir. Bunun dışında tekrarlayan düşük öyküleri gibi durumlarda başvurulacak en başarılı yöntem kapsamlı kromozom taramasıdır. Kimi vakalarda tüp bebek tedavisi başarıya ulaşsa da gebeliğin sürdürülmesi mümkün olmayabilir. Bu gibi durumlarda aCGH yöntemi yani, kapsamlı kromozom taraması ile yapılan kapsamlı analizle gebeliğin gerçekleşmeme sebebini ya da gerçekleşse dahi sürdürülememe sebebinin altında yatan faktörün genetik bir problem olup olmadığı tespit edilir.
Kapsamlı Kromozom Taraması ile Tüm Kromozomlar İnceleniyor
Kapsamlı Kromozom Taraması yöntemi ile tüp bebek tedavilerinde gebelik şansının arttırılması adına mevcut olan son teknoloji ve bilgi düzeyi kullanılmaktadır. Bu sebeple diğer yöntemlerden üstün ve başarılıdır.
Kapsamlı kromozom taramasında ilk olarak anne ve baba adaylarının üreme hücrelerinden elde edilmiş embriyolar en üst düzeye kadar büyütülür. Aralarından rahme tutunma şansı en fazla olan embriyolara aCGH tekniği (array Comparative Genomic Hybridization) uygulanır. Bu sayede bütün kromozomlar analiz edilir. 24 adet kromozom vardır, bu teknik sayesinde 24 kromozomun 24’ü de analiz edilir. Embriyolar dondurulur. Bunu takiben de genetik analiz neticesine göre sağlıklı olarak tespit edilen embriyolar çözülür ve doğal bir rahim ortamına aktarılır. Bu yöntemde yüksek başarı sağlayabilmek için embriyo biyopsi işlemi, genetik inceleme ve embriyo dondurma/çözme yöntemlerinin oldukça tecrübeli ellerde ve yeterli imkanlarla uygulanması gerekmektedir. Titizlik ve dikkat isteyen bir yöntem olduğu için güvenilir merkezlerin bu işlem için tercih edilmesi gerekir.
Özellikle de ilerlemiş yaş sebebiyle çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftler bu yöntem ile sağlıklı olduğu tespit edilen embriyoların transfer edilmesi sayesinde gebelik elde edebilmektedir. Bknz: Kapsamlı kromozom taraması nedir?
Genetik hastalıkların bebeğe geçmesi önlenebilir mi?
Anne ve baba adaylarının en fazla merak ettiği soru, bebeklerine herhangi bir şekilde genetik hastalık aktarıp aktarmayacaklarıdır. Genetik sorunlarına sahip olan çiftlerin çocuklarına bu sorunları geçirme riski vardır. Bu sebeple de gebelikten önce çifte bir test yapılabilmektedir. Bu sayede genetik olarak bebeğe hastalık geçip geçmeyeceği tespit edilebilmektedir.
Gebelik öncesinde uygulanan bu testin adı: Rekombine olmaktadır.
Kapsamlı kromozom taramasının tüp bebek tedavisinde başarı oranı nedir?
Tüp bebek tedavilerinde, anne ve baba adaylarının yeniden tedaviye başladığı görülmektedir. Kimi zaman tekrarlayan başarısızlık yaşayan anne ve baba adayları olabilirken, kimi zaman da gebelik sağlansa dahi bu gebeliğin tamamlanamadığı görülmektedir. Böyle durumlarda anne ve baba adayları aCGH yöntemi ile yapılan kapsamlı analizle esas sorunun genetikten kaynaklanıp kaynaklanmadığını öğrenebilir. Kapsamlı kromozom tedavisinin başarı oranları ise oldukça yüksektir.
Tüp Bebek Tedavisi sorularınız için tıklayınız!
YAZININ DEVAMI ==> Kapsamlı Kromozom Tarama