Güneş yanığı diyince içiniz acıyor değil mi? Oysaki kumsalın keyfini sürerken vücudunuza da dikkat etmeniz gerekmez miydi? Yüksek faktörlü güneş kremleri ve güneş engelleyiciler güneş yanıklarına karşı koruma sağlamak için çok ama çok önemli!. Güneş yanıklarına maruz kalıp bunları tedavi etmektense önlem almak çok daha önemli güzeller! Çünkü güneş yanıkları ciltte oldukça rahatsız edici olduğu gibi aynı zamanda cilt kanserleri için de bir tehlike oluşturur! Güneş yanığı yaz aylarında bir çok kişinin başına sorun olan ve tedavisi gerçekten zor bir süreci olan bir sorundur. Güneş yanığı dediğimiz olay aslında cildin güneş ışınları ile daha doğrusu güneşin zararlı ultraviyole ışınları ile fazlaca maruz kalması durumunda ortaya çıkan bir cilt sorunudur. Son zamanlarda yüksek koruma faktörlü güneş kremleri ile güneş yanıklarını önleme konusunda önemli bir aşama katedilmiş olsa da özellikle öğle saatlerindeki ultraviyole ışınlarının yakıcı etkisini bu tür güneş kremleri ile tam manasıyla önleyememektedir. Ancak güneş kremi kullanılmadığı takdirde güneş yanığı oluşumu çok hızlı ve şiddetli bir seyir alabilmektedir. İş işten geçmiş ve güneş sizi yakmışsa bu yazımız sizi oldukça ilgilendiriyor.
Güneş Yanığının Belirtileri Nelerdir?
Güneş yanığının ilk aşamasında ciltte kızarıklık oluşur bu kızarıklık güneş yanığının oluştuğu ilk aşamada sıcağı sıcağına ağrı yapmaz. İlerleyen zaman dilimi içerisinde yanık bölgesinde kaşıntılar oluşur. Akşama doğru özellikle yanık sırt, omuz ve boyun bölgesinde oluşmuş ise bu bölgede elbise ve nevresim, yastık gibi eşyaların teması ile şiddetli bir ağrı ve sancı oluşabilir.. Geceleri terleme, ruh sıkıntısı ve yüksek ateş de yine güneş güneş yanığının belirtileri arasında ilk sırada gelmektedir.
Yanığın derecesi ve ciddiyetine göre evde tedavi veya bir sağlık kuruluşunda yanık tedavisi olmak gerekebilir. Ani oluşan ve şiddetli ağrı ve yara meydana getiren güneş yanıkları en tehlikeli yanık türleri olup bir yanık merkezinde veya uzman cildiyeci doktor eliyle tedavi edilmesinde fayda vardır. Acil servisler de güneş yanıklarına ilk yardım müdahalesi bulunma kapasitesi ve yetkisine sahiptir. Hafif şiddetteki güneş yanıklarına soğuk pansuman iyi gelir. Orta ve şiddetli güneş yanıklarının soğuk suyla pansuman edilmesi kesinlikle tavsiye edilmez çünkü su yanık bölgeyi daha çok kurutur. Ama başlangıçta soğuk suyla yıkamak en azından güneş yanığı acısını dindirmek, hafifletmek ve hatta geçirmek için yararlı olabilir. Acı ve ağrı çok ise ağrı kesici alınabilir. Güneş kremleri güneş yanığı olduktan sonra da sürülebilir.
Güneş Yanığına Evde Doğal Çözümler
- Öncelikle bol bol su için. Çünkü yanan yerleriniz sürekli su kaybedecektir. Su vücudun direncinin ve güneş yanıklarını iyileştirme sürecinin ayakta kalmasına yardımcı olur.
- Yanan yerlerinize bol bol soğuk su sürün.
- Yanma hissi dayanılamayacak duruma geldiğinde soğuk ya da ılık suyla duş alın.
- Güneş yanığı cildin kurumasına neden olduğu için nemlendirici kullanın. Fakat nemlendirici asla güneş yanıkları su toplamış veya ciltte oldukça hasar varsa uygulanmamalıdır. Nemlendirici güneş yanığı hafif düzeydeyse uygulanmalıdır. Güneş losyonları veya parfüm içermeyen ürünler parfüm içeren ürünlerden daha uygundur. Doğal aloe vera içeren krem ve losyonlar güneş yanığının etkisini sakinleştirir. Çünkü aloe vera sadece güneş kremi olarak değil vücudumuzu besleyici, onarıcı olarak da ön plandadır. Aloe veralı güneş jelleri, aloe veralı güneş kremleri cildimizi nemlendirir, ferahlık hissi kazandırır.
- Bir örtünün arasına buz doldurup, güneş yanığı olan bölgeye buz uygulamak ağrının kesilmesine ve yanığın iyileşmesine yardımcı olur. Buzu direk yanığın üzerine koymayın, bir örtü içerisinde yanık olan bölgeye uygulayın. Bu şekilde ağrılarınız hafifleyecek ve yanan bölgelerdeki yanma hissi geçecektir. Eğer evinizde büyük parça buz yoksa genişçe bir bezi de soğuk suyla yıkayarak güneş yanığı olan bölgeye koyabilirsiniz.
- Zeytinyağı vücudumuz, cildimiz ve saçlarımız için besleyici özelliğe sahiptir. Zeytinyağını güneşten yanan bölgeye sürerek de güneş yanığına bitkisel çözüm sağlayabilirsiniz.
- Salatalık da çözüm yolları arasındadır. Salatalık maskeleri yüzümüz için, salatalık kremleri cildimiz için her zaman çok faydalıdır. Tenimize bu denli faydalı olan salatalık, güneş yanığına bitkisel çözüm olarak da kullanılır. Eğer salatalık suyu sıkılarak güneşten yanmış olan bölgeye uygulanırsa büyük fayda sağlayacak, bölgede oluşan yanma hissini azaltacaktır.
- Aynı şekiilde lavanta yağı da kullanılabilir. Lavanta yağı sürülen bölgelerde acı ve yanma hissi azalacaktır.
- Elma sirkesini sulandırarak kullanmak da yanma hissini ve batma duygusunu azaltır.
- Siyah çayı veya çay poşetlerini güneşten yanan bölgeye koyun. Bu sayede hem ağrınız azalacak hem de yanma hissi ortadan kalkacaktır.
Güneş Yanığında Yapılmaması Gerekenler
- İleri derecede güneş yanığınız varsa cildinizde kabarcıklar oluşmuş demektir. Güneş yanığı kabarcıklarını patlatmak bu bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Eğer kabarcıklar kendiliğinden patlamışsa bu sefer bu bölgeyi temiz tutmak gerekir. Bunun içinde burayı sargı beziyle kapatmak uygun olacaktır.
- Asla alkol kullanmayın. Çünkü alkol sıvı yetersizliğine yol açarak yanma hissini artırır.
- Güneş yanıklarınıza yoğurt sürmeyin! Yoğurdun güneş yanıklarına iyi geldiğine dair bilimsel bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat halk arasında kullanılan bir yöntemdir. Bunun nedeni de soğuk yoğurdun güneş yanığının oluşturduğu acıyı hafifletmesi olabilir. Fakat yoğurt sürülen bölgede kalıntılar kalır ve temizlenmesi sorunu vardır. Zaten tıbbi olarak bir geçerliliği olmadığı için hekimler tarafından da önerilmemektedir.
- Aspirin içmeyin! Güneş yanıklarında aspirin türü kan sulandırıcı hapların tüketimi tavsiye edilmez. Onun yerine diğer ağrı kesicilerden faydalanabilirsiniz.
- Güneş yanığınız tamamen iyileşmeden güneşe tekrar çıkmayın! Derideki tahriş ve tahribat iyileşmeden güneşe tekrar çıkılması cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırmaktadır.
Eğer güneş yanıkları kişide anormal bir terleme, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler de oluşturuyorsa hekime görünmek gerekir. Ayrıca oluşabilecek bir su kaybına bağlı sıvı yetersizliği de vücut için tehlikeli olabilir. İkinci derece güneş yanıklarınız varsa mutlaka vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz. Çünkü bu evrede güneş yanığı olan bölgeler su toplamıştır, ödem oluşmuştur ve çok can yakar. Bu yüzden bu evredeki güneş yanıklarında, birinci derece güneş yanığında uygulanan tedaviyi yoğunlaştırmak gerekir. Örneğin günde bir değil iki ağrı kesici alınabilir. Ayrıca sürülecek kremlerin kortizon içermesi gerekir. Çünkü kortizonun, ödemi dağıtıcı etkisi vardır. Güneş yanığı için doktora başvurduğunuzda reçetenize yazacağı belli başlı ilaçlar vardır. Kalamin losyonu, hidrokortizon merhem ve acı dindirici ilaçlar bunlardan başlıcalarıdır. Kalamin losyonu güneş yanığının semptomlarını hafifletmede faydalıdır. Kalamin losyonunu düzenli olarak tekrar uygulamak gerekir. Çünkü kalamin losyonunun etkisi 1 – 2 saat içinde geçmektedir. Kalamin losyonunu uygulamadan önce soğuk bir duş almak daha da olumlu sonuç verir. Hidrokortizon merhem güneş yanığının oluşturduğu acıyı ve ciltteki şişkinliği azaltmaya yardım eder. Fakat hidrokortizon merhem geniş bir alana yayılmış güneş yanıklarında, yüzde ve cildin su toplanması durumlarında kullanmak için uygun değildir. Hidrokortizon merhem sadece hekim veya eczacının denetiminde kullanılmalıdır. Eğer güneş yanıklarının yol açtığı acı diğer yöntemlerle dinmiyorsa acı dindirici ilaçlara ihtiyaç olabilir. Yine bu tür ilaçlar da hekim tavsiyesiyle kullanılmalıdır. Güneş yanığı iyileşmeye başladığında kaşıntı hissedilmesi normaldir. Bu kaşıntıyı da anti-histaminik yani kaşıntı önleyici şuruplar kullanarak gidermek mümkündür. Bu etabı atlamamak ve anti-histaminik ilaç kullanmak son derece önemlidir. Zira, iyileşmeye başlayan yanık bölge, kaşıntı sonucu tahriş olabilir ve tahriş olan bölge, tırnaklardan mikrop kapabilir. Bu da cildin ciddi bir enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalabileceği anlamına gelir.
Güzelleşmek üzere.
YAZININ DEVAMI ==> Güneş Yanığına Çözümler. Güneş Yanığı Nasıl Geçer?