Genel olarak beyaz tenlerde görülen çiller bazı kadınlar tarafından sevilmezken bazı kadınlar tarafından ise oldukça masum bir görüntü olduğu düşünülür. Bugünkü yazımız çillerinden kurtulmak isteyen kadınlara yönelik olan çiller nasıl geçer konusu olacak. Öncelikle iki çeşit çil olduğunu bilmek gerekir. Bu çiller çoğu zaman birbirine karıştırılır. Yapılan araştırmalara göre çil oluşumunun kökeninde bir takım kalıtsal etkilerin olduğu ortaya çıkmıştır. Tıp dilinde çil lekelerine Efelit (Ephelitis) denir. Bunlar aslında leke değildir. Bu çiller aslında doğuştan vardır ve güneş ışınlarına maruz kalmasıyla daha da belirgin hale gelerek koyulaşır. Kış mevsimine geçişte bile kaybolmayan bu çiller yaşlanmayla birlikte kaybolmaya başlarlar. Bu çillere sahip olan kişiler hassas ciltlere sahiptir ve kendilerini güneşe karşı korumaları dışında tedavi yöntemi önerilmez.
Güneş ışınlarının cildimizde oluşturduğu lekelere ise Lentigo denir. Bu güneş çillerinin nedeni melanosid adı verilen ve ciltte melanin pigmenti üreten hücrelerin cildin belirli bölgelerinde yoğunlaşmasıdır. Güneş ışığının az olduğu kış aylarında bu hücrelerin melanin pigmenti üretimi en az seviyeye düşer. Güneşin ortaya çıkmasıyla efelit çiller daha belirgin ve koyu hale gelir. İşte bu iki çeşit çillerle de savaşabilmek için bir çok yöntem geliştirilmiştir.
Çil Maskeleri
Çilleri yok etmek için pek çok maske tarifi var. Hepsi de birbirinden kısa ve zahmetsiz. Sizin için derlediğimiz çil maskelerinden beğendiklerinizi düzenli olarak uygulayın güzeller. Unutmayın! Bir iki defa yapmakla elinize bir şey geçmez. Çilleriniz hafifleyene kadar aylarca yapmalısınız. Çünkü bunlar doğal yöntemler ve doğal olan her şeyin etkisi uzun sürede belli olur.
1- Limon Suyu: Yoğun C vitamine sahip olan limon en iyi renk açıcı meyvelerden biridir. Daha çok sonradan oluşan yani güneş çilleri üzerinde etkilidir. Taze limonun suyunu sıkıp pamukla çillerinizin üzerinde gezdirdikten sonra 10 dakika bekletip, soğuk suyla durulamanız yeterli. Bu işlemi her gün yapmaya özen göstermelisiniz. Limon suyundan bir kaç damla nemlendiricinize de katabilirsiniz.
2- Süt Maskesi: Süt bazlı maskeler laktik asit içerdiği için cildin en üst tabakasını soyma özelliğine sahiptirler. 1 fincan ekşi kremanın 4’te 1’ini çillerin üzerine dağıtın, 10 dakika bekletip soğuk suyla durulayın. Daha sonra yüzünüzü süt ile yıkayın ve 10 dakika bekleyip durulayın. Bu uygulama daha çok doğal çiller üzerinde etkilidir.
3- Meyve Peelingi: Çilek ve kivi ya da salatalık ve kayısıyı iyice ezerek karıştırın. Yüzünüze sürüp kurumasını bekleyin. Yapışkan meyveler yüzünüze yapışarak cildin soyulmasını sağlarken C vitamini de lekelerin açılmasına yardımcı olacaktır. Yaklaşık 20 dakika bekledikten sonra soğuk su ile durulayın.
4- Salatalık: Bir çat bardağı çiğ süte orta boy salatalık doğrayın. Karışımı iki saat bekletip tülbentle süzün ve salatalığın özünün süte geçmesini sağlayın. Daha sonra karışımı lekeli bölgelerinize sürün. Bu işlemi 15 gün içerisinde sürekli tekrarlayın. Ayrıca sabah akşam cildinizi gül suyu ile temizlemelisiniz.
5- Keten Tohumu: Keten tohumunu kaynayıp su ile karıştırarak 10 dakika demlendirin. Çillerinizin üzerine maske gibi sürün ve 20 dakika bekledikten sonra durulayın.
6- Maydanoz: Bir tutam maydanoz, yarım limon suyu, bir tatlı kaşığı bal, yarım çay kaşığı tuz ve bir tatlı kaşığı sütü blender ile karıştırın. Karışımı cildinize sürüp 30 dakika bekledikten sonra ılık suyla durulayın.
7- Kuru Fasülye ya da Beyaz Barbunya: 100 gr kadar kuru fasülye ya da iri beyaz barbunyayı bir gece önceden ıslatın. Daha sonra 20 dakika kadar kaynatın. Suyu soğuyunca süzün ve 5 gün boyunca buzdolabında saklayarak lekeli bölgelerinize sürün. Bu besinlerde bulunan maddeler cildin melanin üretimini baskılayarak cilt rengini açma özelliğine sahip.
8- Turp: 1 adet orta boy bayır turbunu ince ince doğradıktan sonra üzüm sirkesi olan bir kavanoza koyun, ağzını sıkıca kapatıp 1 hafta dinlendirin. Daha sonra bu sıvıyı süzün ve yatmadan önce bir tülbent yardımıyla yüzünüzü ıslatıp sarın.
9- Kızıl Yaprak: Bu bitkiyi 20 dakika sıcak suda demlendirin. Süzerek elde ettiğiniz suyu nöbet şekeri ile tatlandırarak öğünler arasında birer bardak için.
10- Bal Maskesi: Civan perçemi çiçeği, saf suda on dakika kaynatıldıktan sonra sıkılarak süzülür. Bir fincan su soğutulur. Elde edilen posa ezildikten sonra, yarım fincan limon suyu, bir çorba kaşığı zeytinyağı, bir tatlı kaşığı bal ve çırpılmış yumurta sarısı ile karıştırılır. Hazırlanan karışıma soğuk civan perçemi suyu ilave edilir. Maske kıvamına gelinceye kadar yulaf unu eklenir.
11- Yumurta Maskesi: İki avuç buğday, iki bardak suda ezilir. İki yumurta sarısı ve bir çorba kaşığı badem yağı konulur. Yüze sürülür ve kurumaya başlayınca yıkanır ve gül suyu sürülür.
12- Bezelye Maskesi: İki su bardağı taze bezelye, ezildikten sonra üzüm pekmezi ile karıştırılır. Yumurta akı ve yarım fincan ayçiçek yağı ilave edilir. Bir miktar un konularak maske kıvamına gelinceye kadar karıştırılır.
13- Çilek Maskesi: Bir avuç taze çilek ezilip, yulaf unu ile karıştırılır. Bir adet yumurta sarısı ile iki çorba kaşığı yoğurt çırpılır, krem kıvamına getirilir.
14- Patlıcan Maskesi: Dilimlenmiş yarım patlıcan iki bardak suda kaynatılır. Hazırlanan karışıma bir diş sarımsak eklenerek lapa haline getirilir. Buna kaymak katılarak krem haline getirilir. Bu karışım iki ay boyunca her gün tekrarlanmalıdır.
15- Kayısı Maskesi: Üç tutam defne yaprağı, bir tutam tarçın kayısı suyunda pişirilir. Bir adet yumurta ve yarım fincan süt karıştırılarak krem haline getirilir.
Ayrıca onların tekrar çıkmasını engellemek için de birtakım kurallara uymak zorundasınız. Sonuçta kimse o kadar uğraştan sonra tekrar çillerinin çıkmasını istemez.
- Bol bol güneş koruyucu kullanın. Cildiniz güneş ışınlarından ne kadar korunursa o kadar az çilleriniz olur.
- C vitamini tüketin. Limon, kivi, ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bol bol C vitamini bulunur. Güne sebze ve meyvelerden oluşan C vitaminli içecekle başlayabilirsiniz. Kivi, nektarin ve biraz çiğ ıspanağı mikserden geçirip püre haline getirdikten sonra badem sütü ya da benzeri bir ürünle tüketebilirsiniz. Ayrıca C vitamini hapları da size kolaylık sağlayacaktır.
- Şapka takın!
- Öğleden sonra güneş ışınlarının en dik açıyla düştüğü saatlerde dışarıya çıkmayın.
- Cildinizi örtmek sizi güneşten korur. Yaz aylarında açık renk, uzun kollu ince giysiler sizi hem serin tutar hem de çillerinizin oluşumunu engeller.
Unutmayın çilleriniz sizin kusurunuz değil! Anlattığımız tüm yöntemler ise sabır ister. Bir kerede çillerinizde kurtulabileceğiniz bir yöntem yok! Ve tüm yöntemlerin sonucu ciltten cilde göre değişir. Çok uğraştınız ama olmadı mı? O zaman çillerinizle mutlu olmayın öğrenin güzeller.
Güzelleşmek üzere.
Bize bu kelimelerden ulaştınız: Çil maskeleri, çiller nasıl geçer, çiller nasıl yok edilir, çil nedir, çiller ne işe yarar, çiller yok edilebilir mi, doğal çil maskesi tarifleri, çiller için kolay tarifler, çil maskesi kesin çözüm, çil maskesi nasıl yapılır.
YAZININ DEVAMI ==> Çil Maskesi Tarifi - Çil Nasıl Geçer?