-->

Hamilelik Sonrası Ayak Şişmesi

hamilelik_sonrasi_ayak_sismesi

Doğumdan sonra bacak ve ayaklarınızda su toplaması sorunu mu yaşıyorsunuz? hamilelik sonrası ayak şişmesi makalemizde bu soruna neden olan şeylere ve yapılması gerekenlere yer verdik.  Hamile olduğunuzda, vücudunuz normalden daha fazla su tutmaya başlayacak ve bu nedenle, bacaklarda, ayaklarda, ayak bilekleri gibi vücudun çeşitli yerlerinde daha fazla şişme sorunuyla karşılacaksınız. Bu şişliklere ödem denir, kan ve sıvıların vücudunuzun dokuları içinde sıkışıp kalması ile oluşurlar.


Gebelik sonrası ayaklar neden şişer?
Gebelik ile ilişkili ellerde ve ayaklarda meydana gelen şişme, aşırıdan, hafife çeşitli oranlarda görülür ve şişlik durumu kadından kadına değişebilir.
Şişlik, iltihaplı, kabarık, parlak, gerilmiş cilt görünümüne yol açabilir.
Ellerinizi ve ayaklarınızı etkilemesinin yanı sıra, gebelikle ilgili şişmelere aynı zamanda bacaklarınızda, ayak bilekleri ve karın gibi vücudun diğer organlarında da rastlanabilir.


Nedenleri
Şişme veya ödem, vücudunuzun hamilelik sırasında su tutmasından kaynaklanmaktadır. Aslında gebelikte kilo alımının büyük kısmı ödemle ilgilidir, gerçek kilo yahut yağ değildir, bedenin sıvı tutmasındaki amaç bebeğin büyümesi için rahat bir ortam hazırlamak, pelvik bölgeyi güvenli bir hale getirmektir.


Gebelikte sonraki aşamalarda ise, rahim genişlemiş olacak, ayaklar ve bacaklarda kan akımını sağlamak için damarlar üzerindeki baskı artacak,böylece kan akışı etkilenip, sıvı tutma artacaktır. Hamilelik boyunca biriken sıvı, doğum yapmakla birden atılmayacak, zamanla ödem ve şişliğiniz gidecektir. Ödemin atılması aşağı yukarı bir hafta sürer ve sık idrara çıkma, terleme gibi çeşitli şekillerde gerçekleşir.


Hamilelik sonrası ödem hemen hemen her kadında görüldüğünden, ortada endişelenecek bir durum yoktur. Doğum yapmanızdan uzun süre geçmesine rağmen vücudunuzdaki şişlikler inmiyorsa, ödeme bacak ağrısı, baş ağrısı gibi yüksek tansiyon belirtileri eşlik ediyorsa muhakkak biran önce doktora görünmenizi tavsiye ederiz.


Hamilelik sonrası ayak şişmesi nasıl önlenir?
Dinlenin ve duruşunuzu düzeltin
Hamilelik sonrası vücudun toparlanmaya ihtiyacı vardır, bunun için günlerinizi mümkün mertebe dinlenerek geçirin, uzanırken ayaklarınızın altına minder koyup yüksekte kalmasını sağlayın. Uzun süre ayakta durmaktan, bacak bacak üstüne atma pozisyonunda oturmaktan kaçının.


Masaj
Sizi seven, nazınız geçen birinden ayaklarınızdan başlayıp, yukarı doğru masaj yapmasını rica edin. (fakat masaj size acı veriyorsa yaptırmamanız en doğrusudur)


Ayaklarınızı esansiyel yağlarla ıslatın
Papatya ve lavanta yağı bacaklardaki rahatsızlığı azaltabilir selvi yağı ise varis ve dolaşım ile ilgili bedeninize yardımcı olabilir.
Bunun için küçük bir leğene biraz ılık-sıcak su dökün, içine de esansiyel yağ katıp,
ayaklarınızı içine sokup, keyfinize bakın!


Lahana yaprakları uygulayın
Buzdolabında çıkardığınız serin beyaz veya yeşil lahana yapraklarını bacaklarınıza sarın, lahana şişliği bir nebze de olsa alacaktır.


Bitkisel ilaçlar deneyin
Karahindiba çayı ödemi önlemeye yardımcı olabilir fakat bitki çaylarını tüketirken asla aşırıya kaçmamalıdır ve safra kesesi sorunlarınız varsa bu tarz çaylar sizin için pek de uygun değildir..


Akupunktur
Akupunktur iç enerjileri yeniden dengelemenin yanı sıra böbrek fonksiyonlarını ve kan dolaşımını da düzenleyen bir uygulamadır


Diğer tavsiyeler
*Uyurken ayaklarınızın altına bir kaç yastık koyun.


*Kan dolaşını artırıp şişmeyi azaltma için sırt üstü yerine yan yatabilirsiniz.


*Yüksek ısı ödemi artıracağından çok sıcak ortamdan uzak durun.


*Yüzme, yürüyüş gibi hafif egzersizler de şişliği çabuk atmanıza yardımcı olacaktır.


YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları bizkadinlaricin.com’a aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece bizkadinlaricin.com tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.


 





YAZININ DEVAMI ==> Hamilelik Sonrası Ayak Şişmesi
Hamilelik Sonrası Ayak Şişmesi
Hamilelik Sonrası Ayak Şişmesi
LihatTutupKomentar