Uzmanlar mısır, maya, süt, yumurta, soya, buğday ve şekerin, alerjiye en sık neden olan yiyecekler olduklarını bildiriyorlar. Bu yiyecekler, bağışıklık sisteminde benzer kimyasal reaksiyona neden olduklarından belirtileri de genelde ortaktır. Şeker alerjisi nedenleri ve belirtileri makalemizde şeker tüketimine karşı hassasiyeti olanlarda ne gibi semptomlar gelişebileceği hakkında bilgiler verdik.
Şeker hemen hemen her yiyecekte olduğundan, şeker alerjisi teşhisi koymak güçtür.
Şeker alerjiniz olduğundan şüpheleniyorsanız, yapmanız gereken en doğru şey, üniversite hastanelerinin alerji bölümüne başvurup test yaptırmak olacaktır.
Şeker alerjisi neden olur?
Öncelikle şunu bildirelim ki şeker alerjisi bağışıklık sisteminin fonksiyon bozukluğudur. Şeker alerjisi olan kişiler, şekerli gıdalar tükettiğinde, bağışıklık sistemi şekerin içinde bulunan proteini vücut için bir tehlike olarak algılayıp, savunma mekanizmasını çalıştırır ve şeker proteininden kurtulmak için IgE antikorları üretmeye başlar. Bu süreç, vücutta artan histamin düzeylerinin sonucu olarak, yaygın gıda alerji belirtilerine yol açan bir kimyasal reaksiyon başlatır.
Histamin sinüs, mide ve akciğer belirtilerini açıkça görüldüğü dokularda enflamasyona neden olur.
Burunda Görülen Alerji Belirtileri
Şeker alerjisinin yaygın bir belirtisi de burunla ilgilidir. Histamin salınımı, sinüs boşluğu iltihaplanma ve şişmeye yol açar. Sinüslerin şişmesi sonucu, aşırı mukus baş bölgesine doğru gider ve sinüzit baş ağrıları ortaya çıkar. Sinüs baş ağrısı özellikle gözlerin arkası, yanaklar ve alında ağrıyı da tetikler. Şeker alerjisinde görülen diğer nazal sorunlar arasında ise hapşırma, tıkanıklık ve burun akıntısı yer alır.
Gastrointestinal Komplikasyonlar
Herhangi bir gıda alerjisi durumunda, gastrointestinal komplikasyonlar, karın ağrısı, kramp, ishal, kusma ve bulantıya neden olabilir. Şeker tüketildikten sonra, gastrointestinal sorunları tedavi etmek için tek yol şekerin vücuttan dışkı ile atılmasını beklemektir.Şeker alerjisinde görülen şişkinlik, gaz ve mide üşütmesi gibi rahatsızlıkların tedavisinde, normalde bu rahatsızlıkları geçiren ilaçlar, etki göstermeyecektir.
Nefele İlgili Belirtiler
Astımlı belirtiler şeker alerjisi belirtileri ile ortak özellikler taşır. Her ikisinde de hava yolu iltihaplanır ve şişer, kişi nefes almaktakta güçlük yaşar. Bu drum kısa süreli nefessiz kalmak, öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi sonuçlar doğurur.
Hırıltı hava yetersizliğinden boğazda oluşan tiz sese denir. Sık sık astım atağı yaşarsanız, tedavi seçenekleri konusunda doktorunuzla konuşun.
Son olarak, şeker alerjisi olan kişinin şeker yemesi anafilaksiye sebep olabilir. Anafilaksi ölüme yol açabilecek ciddi bir alerjik bir reaksiyondur.
Alerjik bünyeli biriyseniz, doktorunuz yanınızda her zaman epinefrin kalemi taşımanızı önerebilir.
Kısaca şeker alerjisi belirtileri şunlardır:
● Yorgunluk ve baş ağrısı
● Depresyon ve öfke.
● Aşırı yeme.
● şeker bağımlısı olmak.
● Akciğer sorunları.
● Hava yollarında iltihaplanma gibi solunum yolu enfeksiyonları.
● Astım atakları.
● Sinüs enfeksiyonu ve saman nezlesi.
●Şişkinlik
● Şişkinlik ve karın krampları.
● Yellenme ve ishal
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan yorum yazıları veya haberlerin tüm hakları bizkadinlaricin.com’a aittir. Kaynak gösterilse dahi hiçbiri özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazılar sadece bizkadinlaricin.com tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir
YAZININ DEVAMI ==> Şeker Alerjisi Nedenleri Ve Belirtileri