Normal yani vajinal yolla doğum gerçekleştiren anneler, herhangi bir risk faktörü söz konusu değil ise, 24 saat içerisinde taburcu edilmektedir. Ancak anne ve bebek için doktorun gözetim altında olması gerektiği durumlarda bu süre uzayabilir. Fakat başarılı bir şekilde gerçekleşen doğumun ardından, herhangi bir risk durumu söz konusu değil ise, anne ve bebeği 24 saat içerisinde hastaneden ayrılabilir.
Kadınların gebelik sürecindeki yaşadığı fizyolojik değişimlerin gebelikten sonraki dönemde tekrar normal fonksiyonlarına dönmesi için vücudun yapmış olduğu çalışma süreci lohusalık dönemi olarak adlandırılmaktadır. Özellikle annenin bu dönemlerde dikkat etmesi gereken birkaç önemli nokta yer almaktadır. Annenin bu 40 günlük süreç içerisinde hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için daha rahat ve keyifli zamanlar geçirmesi açısından dikkat etmesi gereken birkaç tavsiye yardımcı olacaktır. Ayrıca bu öneriler, bağışıklık sisteminin korunmasını ve annenin bu süreçte ihtiyacı olan psikolojik desteği sağlamaktadır.
Normal doğum yapan anneler için 9 tavsiye
- Normal doğum sırasında eğer herhangi bir kesi işlemi uygulanmış ise annenin bu bölgedeki dikişlerin bakımına çok dikkat etmesi ve ihmal etmemesi gerekir. Özellikle epizyotomi (doğum kesisi) dikişlerinin açılmaması ve zarar görmemesi için annenin hareketlerine çok dikkat etmesi gerekir. Ani hareketlerden, ağır eşya kaldırma ve zorlayıcı fiziksel aktivitelerden uzak durması dikişlerin daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde iyileşmesini sağlayacaktı Ayrıca annenin yaraları iyileşene kadar uzun süreli ayakta durmamaya özen göstermesi gerekir. Epizyotomi dikişleri genellikle estetik dikiş olarak, kendiliğinden erime özelliğine sahiptir. Bu nedenle doktorunuz aksini belirtmediği sürece dikişlerin alınmasına gerek olmadığı için, doktor dışında dikişlerinize müdahale etmemeniz gerekir.
- Normal doğumdan sonraki ilk 24 saat sonra taburcu olan annelerin, doğumdan 1 hafta sonra mutlaka kontrole gitmesi gerekir. Yapılan bu kontrollerle doğum kesisin de oluşabilecek komplikasyon riskinin, anormal kanama durumunun, emzirme problemlerinin ve göğüs çatlarının giderilmesi açısından gerekli önlemleri iç
- Anne sütü bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından dünyadaki tartışmasız en önemli besin maddesidir. Bu nedenle bebeğin ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin ilk 6 ay boyunca anne sütünden karşılanması Ayrıca annenin emzirmesi, gebelik sürecinde aldığı kiloların verilmesinde etkili olduğu, bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir.
- Annenin uzun ve yorucu gebelik sürecinden ve doğum eyleminden sonra, fiziksel ve psikolojik olarak dinlenmesi gerekir. Çoğu anne bebeğinin bakımı ile ilgilenirken, kendi sağlığını tehlikeye atmaktadı Bu nedenle annenin dinlenmesi ve vücut direncini kazanabilmesi için uyku ihtiyacını bebeğinin uyku saatleri ile karşılayabilir. Bunun dışında doğumdan sonraki 1 ay boyunca yoğun ve aşırı efor sarf ettirecek ev işlerinden uzak durması gerekir. Eğer anne beslenme ve uyku ihtiyacını yeterli düzeyde karşılayamaz ise, bağışıklık sistemi olumsuz yönde etkilenerek ciddi sağlık problemleri neden olabilir. Ayrıca bu durum bebeğin ihtiyacı olan sağlıklı gelişim sürecini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle annelerin doğumdan sonra dinlenmesi ve vücut direncinin arttırılması için beslenme alışkanlıklarına çok dikkat etmesi gerekir.
- Doğumdan sonra doktor tarafından önerilen ilaçların mutlaka düzenli bir şekilde kullanılması Bu ilaçlar anne sütünün kalitesini ve miktarını etkilememektedir. Bu nedenle anneler bir an önce sağlığına kavuşmak için endişe duymadan, ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanması önerilmektedir.
- Doğumdan sonra vücut hızlı bir şekilde iyileşme sürecine girerek, eski sistematik döngüsüne kavuşmaktadı Annelerin en çok şikayet ettiği fazla kilolar ise, hafif tempolu yürüyüşler ile giderilebilmektedir.
- Normal doğum yapan annelerde löşi kanamaları meydana gelmektedir. Doğumdan sonra 1 ay kadar görülen vajinal kanamalar için tampon yerine hijyenik pedlerin kullanılması ö
- Yeni doğum yapan annelerin düzenli adet döngüsü yaklaşık 6 ay ile 1 yıl arasında gerçekleş Genel olarak 6. Ayla birlikte adet gören anneler, düzensiz bir şekilde bebeğini emziriyor ise, bu süreç 3 aya inmektedir.
- Normal doğumdan sonra cinsel hayatın yeniden başlaması için ortalama süreç yaklaşık 1 aydı Ancak epizyotomi dikişlerinin iyileşmesine bağlı olarak bu süreç uzayabilir.
Kaynak: http://jinekoloji.com/normal-dogum-yapanlara-oneriler
YAZININ DEVAMI ==> Normal Doğum Yapanlara Öneriler