Gebelikte sağlıklı bir beslenme programı uygulamak çok mühimdir.Ayrıca bebek doğduktan sonra yeni annelerin, emziren annelerin yeterli ve dengeli beslenmesi de annenin ve bebeğin sağlığı için zaruri bir durumdur.
Doğumdan sonra bedenin kendini toparlamaya, güçlenmeye ihtiyacı vardır. Emziren annelerin diyeti sağlıklı ve yararlı gıdalardan oluşursa, annenin süt üretimi artar, lohusalık süreci daha çabuk atlatılır.
Emzirme süresi kadınların insiyatifindedir. Tavsiye edilen en az 6 ay bebeği yalnız anne sütü ile beslemektir. Emzirme, bebeğin 2 yaşını da geçmemelidir.
Emzirme Döneminde Beslenme
Yumurta
Yumurta zengin amino asit içeriği ile müthiş bir protein kaynağıdır.
Bu yararlı gıda emzirme döneminde kendinize ve bebeğinize bakabilmek için size yeterli enerji ve
kuvveti sağlayacaktır. Ayrıca yumurtanın içerisinden bulunan kolin,
bebeğin hafıza merkezlerinin inşaası için büyük rol oynar,
güçlü hafızalı bebek için yumurtayı kahvaltınızdan eksik etmeyin.
Haşlanmış olarak, omlet olarak veya yağda kızarmış şekilde tüketebilirsiniz.
Badem
Badem E vitamini ve diğer esansiyel yağlar ile bebeğinizin kemik gelişimi, sağlıklı büyümesi için oldukça önemli bir gıdadır.
Bademde bulunan omega-3 yağ asitleri aynı zamanda süt üretimini artırmaya yardımcıdır.
Bu sağlıklı yiyecek ayrıca, kemik ve dişler için zaruri besin olan protein ve kalsiyumu da içerir.
Anne Sütünü Artıran Yiyecekler resimli makalemiz için tıklayınız
Esmer Pirinç
Kahverengi pirinç tam tahıllı yapısı, yüksek karbonhidrat içeriği ile oldukça
sağlıklı ve faydalı bir gıdadır, emziren annelerin diyetinde muhakkak yer almalıdır.
Esmer pirinç enerjinizi yüksek tutar ve kan şekerinizi düzenler.
Bunlara ilaveten bu müthiş gıda, beyaz pirinçten daha fazla lif ve besin değerleri içerir.
Anne sütü oranını ve kalitesini artırır.
Esmer pirinci yapmadan önce, birkaç saat boyunca bu tahılı suda tutun.
Böylece sindirimi daha kolay olacak ve bitki daha besleyici hale gelecektir.
Yulaf
Yulaf en popüler laktojenik gıdalardan biridir. Bu doğal tam tahıllı yiyecek, yüksek lifli yapısıyla kolayca sindirilebilir.
Doğum sonrası çok yaygın bir durum olan kabızlıktan muzdarip yeni anneler için oldukça yararlıdır.
İçeriğindeki zengin demir özleri ile, yeni doğum yapmış kadınların genelinde görülen kansızlıkla mücadelede etkin rol oynar.
Bunlara ilaveten yulaf, anne sütünü artıran da bir bitkidir.
Sabah kahvaltılarınızda sütlü meyveli yulaf gevreği ile veya hamur işlerinizi bu tahılla yaparak yulafdan faydalanabilirsiniz.
Ispanak
Tüm yeşil yapraklı sebzeler emziren anneler için çok yararlıdı fakat ıspanağın yeri daha başkadır.
Yüksek A vitamini içeriği ile sizin ve bebeğiniz için eşi bulunmaz bir gıdadır.
Ayrıca, ıspanağın içerisinde yer alan folik asit özler demir içeriği sayesinde,
doğum sırasında çok kaynak kaybetmiş annenin bedeninin tekrar kan hücresi üretmesinde oldukça etkilidir.
Ispanak, kemik, kıkırdak ve kolajen oluşumuna yardımcı olan manganez içerir.
Bu bitki yüksek kalsiyum ve C vitamini kaynağıdır.
Süt
Süt yeni annelerin beslenmesinde oldukça mühim yer tutar.
Süt içmek anne sütü oranını artırır.
Bu yararlı gıda ayrıca, D ve B vitamini gibi temel besin değerlerinden bolca içerir.
Tüm bunlara ilaveten sütteki kalsiyum emzirme yolu ile bebekten anneye geçer ve böylece bebeğin kemik gelişimine etki eder.
Süt, yüksek su içeriği ile cildinizi içten nemlendirir.
YAZININ DEVAMI ==> Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?