Tedavi edilmeyen Sinüzit beyin zarı iltihabı bile yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Ediz Yorgancılar, baş ağrısı ile kendini gösteren rahatızlığın nedenlerini ve tedavi yöntemlerini anlattı.
Sinüzit, sinüs boşluklarının havalanmasını sağlayan kanalların tıkanması ve bazı mikropların sinüs boşluğuna yerleşmesi ile ortaya çıkan bir hastalık. Genellikle baş ağrısı ile özdeşleştirilir. Ancak sinüzit tedavi edilmezse baş ağrısı haricinde çok ciddi başka problemlere de sebebiyet verebiliyor. Doç. Dr. Ediz Yorgancılar, sinüzitin nedenlerini, tedavisini ve risklerini anlatıyor;
Sinüzit beyin zarı iltihabı
Sinüzitin nedenleri
Sinüzit oluşumunu pek çok neden tetikler. Alerji, sigara kullanımı, vücut direncinin düşmesi, geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları, hava kirliliği, diş tedavileri sırasında oluşan enfeksiyonlar, burun kemik eğrilikleri ve burun içinin anatomik yapısının bozuklukları, çocuklarda aşırı büyümüş geniz eti gibi nedenler sinüzit oluşumuna zemin hazırlayabilir.
İlk belirti baş ağrısı olabilir
Sinüzit belirtileri, hastalığın akut veya kronik olma özelliğine göre farklılık gösterir. Akut sinüzitte yüz bölgesinde ağrı ve dolgunluk hissi, burun tıkanıklığı, koku almada bozukluk, geniz ve burun akıntısı, ateş, öksürük, halsizlik görülebilir. Hasta ciddi bir baş ağrısı sorunu yaşayabilir. Kronikleşmiş olan yani uzun süreli sinüzitte ise ağrı ön planda değildir. Ateş ve halsizlik gibi belirtiler genellikle görülmez.
Her baş ağrısı sinüzit kaynaklı değildir
Baş ağrısı sorunu ile karşı karşıya olan hastalar, bunun genellikle sinüzit kaynaklı olduğunu düşünür ve bu da sorunun asıl nedeninin belirlenmesine engel olabilir. Oysa baş ağrılarının çok az bir kısmına sinüzit neden olur. Sinüzitten kaynaklanan ağrılar özellikle yüz bölgesinde görülen ve akut sinüzit belirtileri olan hasta gruplarında ortaya çıkar.
Migren ve sinüzit belirtileri karıştırılabilir mi?
Sinüzit ve migren birbirinden tamamen farklı iki hastalıktır. Migren, şiddetli ataklar halinde gelen; stres, yorgunluk, açlık gibi faktörler ile tetiklenebilen bir hastalıktır. Bazı migren hastaları, ağrılarının başlayacağını önceden tahmin edebilir. Sinüzit ağrısı ise migreni tetikleyen etkenlerle ortaya çıkmaz ve migrendeki gibi şiddetli değildir. Ancak her iki hastalığın aynı anda görülebileceği unutulmamalıdır.
Sinüzit tedavisi
Sinüzit, toplumda yaygın olan kanı ile basit ve masum bir hastalık değildir. Tedavi edilmediği takdirde beyin zarında ya da beyin içinde iltihaplara, görme kayıplarına, kalıcı doku bozukluklarına, boğaz veya akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir. Sinüzit tanısı konulduğu andan itibaren tedavisi, hastadaki tüm belirti ve etkileri ortadan kalkacak şekilde tamamlanarak yapılmalıdır. Sinüzit tedavisi hastalığın ciddiyetine, neden olan bakterilerin türüne, akut ve kronik olmasına göre değişir. Bakterilerin neden olduğu sinüzit, 2-3 hafta süren antibiyotik uygulamaları, burun açıcı spreyler ve antiinflamatuarlar ile tedavi edilebilir. Burun içini düzenli olarak özel sularla yıkamak hastayı rahatlatabilir. Hasta KBB uzmanın takibinde olmalı ve ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda ameliyat seçeneği için değerlendirilmelidir.
Sinüzit İçin Doğal Tedavi Yöntemleri için Tıklayınız!
Kapalı cerrahiler hastaya konfor sağlıyor
Sinüzit cerrahisi günümüzde artık endoskopik girişimsel ameliyatlar ile yapılır. Gelişen yeni yöntemler ve teknolojik olanaklar sayesinde işlemler, burun içinden özel aletler ile girilerek ve hiç kesi yapılmadan gerçekleştirilir. Hasta işlemden kısa bir süre sonra taburcu olarak normal yaşamına dönebilir, psikolojik durumu da olumsuz etkilenmez.
YAZININ DEVAMI ==> Sinüzit beyin zarı iltihabı