1 ) Laparoskopi Nedir?
Kadınlarda endoskopik uygulamalar laparoskopi ve histeroskopi olmak üzere 2 gruba ayrılır. Laparoskopi, karın içinin bir video kamera yardımı ile gözlenmesi olarak ifade edilir. Laparoskopi, eskiden yalnızca tanısal bir araç olarak kullanılır iken, bugün hemen hemen jinekolojik operasyonların tamamı laparoskopi ile yapılmaktadır. Histeroskopi ise, rahim iç boşluğunun endoskopik olarak incelenmesi olarak ifade edilmektedir.
2 ) Laparoskopi Kimler için uygundur?
Genel durumu operasyona için uygun olan bütün insanlara endoskopi yapılabilir. Ağır solunum veya kalp sorunu bulunan kişilere, işlem esnasında baş aşağı posizyon kullanıldığı için, endoskopi tercih edilmeyebilir. Çok büyük ve çok sayıda miyomu bulunan kadınlar, yumurtalık kanseri olan kadınlarda açık ameliyatın yapılması önerilmektedir. Rahim ağzı ve endometrium kanseri olan kadınlarda ise, kanser endoskopisi yapan deneyimli bir cerrah olmadığı müddetçe, açık ameliyat tercih edilmelidir.
3 ) Laparoskopi işlemi ne kadar sürer?
Laparoskopi, tanısal amaçlı olarak yapılacak ise, oldukça kısa bir süre içerisinde, ortalama 20 ile 25 dakikada civarında sonuçlanır. Ancak hastanın operasyon için hazırlanması, uyutulup, uyandırılması da işin içine girerse, yaklaşık 30 ile 35 dakikalık bir süreyi bulur. Tedavi edici bir işlemin uygulanması halinde ise, tedavinin şekline göre, saatlerce süren laparoskopiler de bulunmaktadır.
Örneğin laparoskopi ile miyom çıkarılması operasyonu ortalama 45 dakika civarında sürmesine karşın, rahim alınması operasyonu, ameliyatı gerçekleştiren doktorun tecrübesine bağlı olarak yaklaşık 1 saat ile 2,5 saat civarında sürebilir.
Tüp Bebek Tedavisi sorularınız için tıklayınız!
4 ) Avantajları nedir?
Laparoskopi ile artık karın açılarak yapılan ameliyatların büyük bir kısmı yapılabilmektedir. Endoskopinin avantajları cilt üzerinde yer alan kesik izlerinin çok daha küçük olmasından kaynaklanır. İçeride gerçekleştirilen ameliyatın boyutu, açık cerrahi ile aynıdır. Operasyonu geçiren hasta daha az ağrı hisseder, hastanede daha az kalır ve günlük yaşantısına daha erken sürede döner.
5 ) Laparoskopinin Üstünlükleri Nelerdir?
* Laparoskopi ile yapılan ameliyatlar dokulara ve organlara çok az zarar verir. Yani koruyucu bir cerrahi yöntemidir.
* Karın açılmadığı için iltihaplanma riski ve ameliyat sonu yapışıklık ihtimali daha azdır.
* Karın içi organları büyütülerek gözlemlendiği için cerrahi hakimiyeti daha iyidir.
* Karın duvarı kesilmediği için ameliyat sonrası ağrı çok azdır.
* Ameliyat sonu hastanede kalış süresi çok kısadır. Hasta aynı gün veya bir gün sonra taburcu olur.
* Hasta çok kısa sürede normal yaşamına döner. Ortalama işe dönüş 1 ile 2 hafta arasındadır. Bu sayede yaşanan iş kaybı çok azdır.
* Karın duvarı kesilmediği için ameliyat izi kalmaz, karın fıtıkları olmaz ve estetik korunur.
6 ) Laparoskopi Komplikasyonları Nedir?
Laparoskopi ameliyatı için teleskopun ve trokarların karın içine sokulması esnasında, büyük damar ve daha önce karın bölgesinden ameliyat geçirmiş olan kadınların bağırsaklarında yaralanmalar ile karşılaşılabilir. Bu tarz yaşanan komplikasyonların tedavisi sırasında, bazen karını açarak müdahale etmek gerekebilir. Laparoskopi de görülen komplikasyonların bir başkası ise, planlanan ameliyatın teknik olanaksızlıklar sebebinden dolayı gerçekleştirilememesi ve açık ameliyata dönülmesidir.
Kaynak: Laparoskopi
YAZININ DEVAMI ==> Laparoskopi nedir? Nasıl Uygulanır?